Battles

Elk team komt aan de slag bij een battle maar tussen de momenten zal er even niks te doen zijn en kan het saai worden voor het publiek/jury. Om deze gaten op te vullen vragen we de teams om kort in max. 5 minuten te laten zien aan de jury en het publiek waar ze de afgelopen periode aan hebben gewerkt. Met deze informatie kan de jury de bonuspunten toekennen en zijn de gaten opgevuld.

 

Battle 1: navigatie van de tanks

Teams navigeren hun tank door een parcours. De tank mag niet aangestuurd worden middels de standaard afstandsbediening en dus zal het team een alternatieve manier moeten vinden. Teamleden kunnen mondeling communiceren met de bestuurder om aanwijzingen door te geven maar er kan ook voor gekozen worden om een camera monteren voor wellicht extra bonuspunten van de jury. Het parcours bevat verschillende elementen die ontweken moeten worden of waaroverheen gereden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Ramps en heuvels
 • Schuine delen
 • Wips
 • Gebouwen die het zicht blokkeren


Hoe wordt de winnaar bepaald?

Er wordt gemeten hoeveel tijd een team nodig heeft om het parcours af te leggen. Het team met de snelste tijd wint. Punten worden toegekend op basis van de ranking.

 

Battle 2: schieten op stilstaande tanks/pods

Teams krijgen de opdracht om met hun tank autonoom te laten schieten op andere stilstaande tanks/pods. De tanks/pods staan op verschillende afstanden en eventueel achter objecten op het parcours dus teams moeten handmatig rondrijden om opzoek te gaan naar de andere tanks/pods waarop geschoten kan worden. Het parcours is vergelijkbaar als bij de eerste battle met dezelfde obstakels. Het rondrijden is tijdens deze battle nog niet autonoom maar het schieten wel. De teams kunnen ervoor kiezen om het automatisch richten van de turret/loop ook uit te programmeren maar dit hoeft niet. Het team kan ervoor kiezen om recht op een doel af te rijden waarna de tank zelf bepaald dat het moet schieten. De stilstaande tanks/pods waarop geschoten gaat worden hebben een oranje ping-pong bal zodat ze herkent kunnen worden. De bal is gemonteerd op de IR ontvanger, bijvoorbeeld vastgemaakt met dubbelzijdig tape. De tank/pods zullen door de organisatie worden geprepareerd en neergezet op het parcours. Robby Decosemaeker heeft uitgetekend hoe dit mechanisme in hoofdlijnen werkt:

Bekijk de technische specificatie.


Hoe wordt de winnaar bepaald?

Er wordt gemeten hoeveel tijd een team nodig heeft om alle tanks te raken. Het team met de snelste tijd wint. Punten worden toegekend op basis van de ranking.

 

Battle 3: 1 vs 1 battle

De teams gaan het gevecht aan tegen elkaar (1 vs 1). Anders dan bij battle 2 is nu zowel het schieten als het rondrijden is autonoom. Voordat de wedstrijden starten wordt er een wedstrijdschema opgesteld door de jury waarin staat aangegeven welke teams tegen elkaar spelen en op welk tijdstip.

 

Elke match duurt maximaal 5 minuten, als er na deze tijdsperiode geen winnaar is dan eindigt de wedstrijd met een gelijkspel. De winnaar van een match gaan door naar de volgende ronde totdat er 1 winnaar overblijft.

 

De arena wordt, anders dan bij de voorgaande battles, opgebouwd in seminar ruimte 5.23. Hier zijn de beste omstandigheden om de oranje bal op de tanks te kunnen detecteren en kan de arena makkelijk worden afgebakend. In deze ruimte is ook geen licht-oranje muur waar sommige teams de vorige keer moeite mee hadden voor de bal-detectie.De arena wordt fysiek afgebakend met tafel op hun kant zodat tanks de arena niet kunnen uitrijden. In de arena zullen de volgende objecten staan:

 • 2 relatief lage gebouwen (61 x 61 cm en 101 cm hoog)
 • 2 relatief hoge gebouwen (61 x 61 cm en 126 cm hoog)

 

Voordat de wedstrijden beginnen zal de jury bij de teams de tanks toetsen of ze nog voldoen aan de standaard specificaties. De punten waarop getoetst gaat worden zijn:

 

De kosten..

 • Elk deelnemend team moet een overzicht van de gebruikte hardware kunnen overhandigen met de kosten die ervoor zijn betaald. Hiermee wordt gekeken of de teams nog onder het budget van 200 euro zitten.

 

Het schieten..

 

Geraakt worden.. 

 • Visueel moet je kunnen zien of de tank geraakt wordt door een andere tank. De tank schud dan hevig (links-rechts) om aan te geven dat hij geraakt is (+geluid) en het duurt ongeveer 2 seconden voordat de tank weer te besturen is . Na geraakt te zijn blijft de tank normaal functioneren en gaat dus niet langzamer rijden oid.
 • Na 5 hits gaat de tank ‘kapot’. Dit betekend dat de tank niet meer kan schieten of rijden. Zie bovenstaand filmpje.
 • Het klepje naast de IR sensor moet verwijdert zijn. Het gaat om dit klepje:
 • Andere tanks kunnen jouw tank herkennen met de oranje pingpong bal. Deze is gemonteerd op de IR detector, bijvoorbeeld met secondenlijm. Het resultaat:

Een algemene regel die zal worden gehandhaafd is dat alles wat een tank beter maakt dan een standaard tank fout is. Wanneer wordt geconstateerd dat de tank niet voldoet aan bovenstaande regels dan zal de tank worden gediskwalificeerd.

 

Als tijdens de wedstrijd onderdelen van je tank vallen, om welke reden dan ook, is besloten dat jouw tank de wedstrijd heeft verloren.

 

Medio maart zal de battle georganiseerd worden, maar om de teams de gelegenheid te geven om te oefenen zal een maand eerder op een woensdagavond de arena worden opgebouwd waar men een avond kan testen.


Hoe wordt de winnaar bepaald?

Iedereen speelt minimaal 1x tegen een ander team. Win je als team dan krijg je 3 punten, bij gelijkspel 2 punten en bij verlies 0 punten. Uiteindelijk worden de behaalde punten per team opgeteld en ontstaat er een ranking. Als een team hetzelfde aantal punten heeft als een ander team dan wordt de ranking/plaats gedeeld.

 

Battle 4: last man standing

Teams spelen een last man standing met elkaar. De teams spelen meerdere keren tegen elkaar om de ‘gelukstreffers’ uit te sluiten. Het aantal keer dat de teams tegen elkaar spelen moeten we nog met elkaar afspreken.


Hoe wordt de winnaar bepaald?

Bij iedere ronde wordt bijgehouden of je als laatste overblijft, als 2e, 3e, etc.. Als de rondes zijn gespeeld wordt het gemiddelde berekend hoe lang je het hebt volgehouden. Een lager gemiddelde is in dit geval beter. Een rekenvoorbeeld: er worden 4 rondes gespeeld. Het lukt jullie om te eindigen als: 1e, 3e, 3e en als 2e. Jouw score is dan (1+3+3+2)/4=2,25.